+36 74 317 800 info@periestarsa.hu

Cégünk alapelve a megbízhatóság, folytonosság, rugalmasság és a biztos szakmai tudás. Ezt igyekszünk nyújtani a megbízóinknak és a kollegáinknak is.

Az évek során nagyon sok fajta szerkezet tervezési feladatot oldottunk meg. Engedélyezési- és kiviteli szinten, tervezésre kerültek hagyományos szerkezetekből készült családi házak, monolit vasbetonvázas épületek, irodaházak, előregyártott vasbeton vázas épületegyüttesek, medencék, támfalak valamint acélszerkezetű csarnokok, magtárak. Az elmúlt 8 évben vízügyi műtárgyak tervezésében is komoly gyakorlatot szereztünk a VIZITERV Consult kft. mellett a tiszai árapasztó tározók műtárgy tervezése során.

A tervezést különböző programok segítségével végezzük. A programok jogtisztaságára különös figyelmet fordítunk. Ezek a következőek:

– Axis VM 3D statikai számító és méretező programrendszer. Az iroda rendelkezésére álló 4 példány közül 3db egyaránt alkalmas acél- és vasbeton szerkezetek tervezésére, míg 1 példány csak az acélszerkezetek tervezésére használható.

– Consteel acélszerkezet tervező szoftver. 1 példánnyal rendelkezik az iroda.

-PowerFrame acélcsomópont méretező szoftver 1. példányban

– GEO5 geotechnikai programcsomag. 5 elemével rendelkezik a cég, melyek mindegyike a geotechnika egy-egy feladatkörét hívatott lefedni és hálózatban használható.

– Allplan 2009 építőmérnöki tervezést segítő CAD rendszerű szoftver 5 példánnyal rendelkezik az iroda, melyből 2 példány térbeli vasalás kialakítására is alkalmas és hálózatban használhatók.

– Tekla Structures 17.0. A rendelkezésre álló 2 példány közül az egyik acél részlettervezést, míg a másik példány acél- és vasbeton részlettervezést tesz lehetővé.

– Microsoft Office. A munkánkat segíti az Office alkalmazásokon belül található Word és Excel program, melyekből 4-4 példánnyal rendelkezik az iroda.

A következőkben az elmúlt évek munkáin keresztül igyekszem bemutatni az acél- és vasbetonszerkezeti terveket készítő fontosabb szoftvereinket.

Allplan 2009

Családi házak közül az elmúlt években a legjelentősebb munkák a szekszárdi domboldalban készülő, 2012-ben tervezett 3 szintes lapos tetős épület. Engedélyezési- és kiviteli terveket készítettünk hozzá.

2013-ban kerül tervezésre Pakson, a Páli-árok tehermentesítésének keretén belül az alábbi monolit vasbeton átemelő akna:

  • térbeli modell vasalás nélkül:

  • térbeli modell vasalással:

2014-ben került megtervezésre engedélyezési- és kiviteli terv szinten az alábbi monolit vasbeton vázas épület, mely egy papírfeldolgozó üzem a Séd Nyomda Kft. megbízásából:

  • térbeli modell vasalás nélkül:

  • térbeli modell vasalással:

Végül a 2008-ban tervezett és azóta már átadott (2010 június) 3 nyílású monolit vasbeton vízbeeresztő műtárgy, mely a Tiszaroffi árvízszint csökkentő tározóhoz készült a VIZITERV Consult Kft.-vel együttműködésben. Mára már 5 hasonló méretű műtárgyat terveztük a tiszai árvízszint csökkentő tározókhoz.

  • légi felvétel a műtárgyról a munka végéhez közeledve:

  • részlet a felszerkezet zsaluzási tervéből:

  • és az egyik pillér vasalási tervéből:

Tekla Stuctures 17.0

A 2007-ben tervezett előregyártott vasbetonvázas épületegyüttes, Szekszárdon az Aranyház (kis TESCO, T-mobil..):

Magyarországon az elsők között terveztünk előregyártott vasbeton szerkezetek a Tekla Structures szoftverrel.

Az acélszerkezetű QSCH üzem csarnok területe meghaladja az 5000m2-t:

És végül egy példa, ahol az acél és a vasbetonszerkezet részlettervei egyaránt a Tekla Structures-ban készültek. Egy 2011-ben tervezett szénatároló szín:

Ez utóbbi azért nagyon lényeges, mert az iroda igyekszik egy nemzetközileg is tendenciózus irányba haladni, ahol mind az acél- mind a vasbetonszerkezet tervei, esetleg faszerkezetek, a Tekla Stuctures-ban készülnek, ahol egy projekten belül, egy időben többen dolgozhatnak akár az acél-, akár a vasbeton szerkezetű modell építésén, és az abból származtatott terveken.

Ezzel kiküszöbölhető több a párhuzamos tervezés során előforduló hiba, mely a különböző programok egymás közti kommunikációjából (export-import, dwg-dxf) származik, illetve a párhuzamosságból fakad.

A tervezés ideje lecsökken, pontosabb, jobban dokumentálható modell a végeredmény, amiből a pontosabb tervek készülhetnek.

Nem utolsó sorban, ezzel a szoftverrel elkészített terv eredménye egy olyan térbeli modell, amit a megrendelő számára könnyen kezelhető formában ki tudunk adni.

Az elmúlt évek során több munkánk kapcsolódott a paksi atomerőműhöz. Ezek közül a legjelentősebbek a következők:

2003 Paksi Atomerőmű Rt. 1-4. blokk kábelnyomvonalak statikai felülvizsgálata tanulmányterv

2003 Paksi Atomerőmű Rt. 253.sz. 6/0,4 kV trafóépület gépalap és monolit vasbeton födém statikai kiviteli tervei

2003 Paksi Atomerőmű Rt. 14. blokk és külső technológiai területek Motorola Smartzone rádiórendszer alkalmazhatósági területének bővítés, Földrengésállósági vizsgálatok

2007 Bátaapáti-Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló Telephely felszíni létesítményének I. üteme Technológiai épület előregyártott lágyvasas vasbeton szerkezetek gyártmány terveinek elkészítése

2008 Paksi Atomerőmű Zrt. 1-4. blokk RVR távadó szekrények HELB érintettség miatti áthelyezése Földrengés állósági vizsgálatok

A tervek dokumentálása papír alapon, illetve elektronikus úton történik. A papír alapú gyors dokumentálást teszi lehetővé az OCE TDS300-as típusú széles formátumú kéttekercses plotter, mely A0-ás méret-magasságig nyomtat.

A műszaki leírások, szakvélemények, acél gyártmány- és elemrajzok és más A4-es és A3-as méretű tervek nyomtatását, illetve szkennelését a Konica Minolta Bizhub C300 típusú színes nyomtató segítségével végezzük el.

A kollégák által elkészített rajzok és egyéb fájlok mentése az irodai hálózat központi Dell szerverére történik, aminek biztonsági mentése mágnesszalagos tárolóra történik.

Cégünk és egyben csapatunk, komoly felkészültséggel, kreatív hozzáállással, igényes munkával, jól összehangolt számítástechnikai háttérrel és nem utolsó sorban a megrendelők elégedettségével végzi szerkezet tervezési feladatait most már közel 20 éve.

2 éve a minőség iránti elkötelezettségből, cégünknél bevezettük az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek megfelelő minőségirányítási rendszert. Az általunk működtetett minőség irányítási rendszert az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. minősítette és az általa támasztott követelmény rendszernek megfelelőnek találta.